Radicchio Rosso
Ronnie de Winter • 28 juni 2020
Familie van witlof
Over radicchio rosso
Radicchio rosso eten we als meestal salade, maar is ook te roerbakken of in een stamppot te verwerken. Het heeft een bittere smaak, die lijkt op die van witlof en groenlof waaraan deze groentesoort verwant is. Zoals alle bittere groenten ondersteunt ook radicchio rosse de lever bij de ontgifting van ons lichaam.
De groente heeft een rood, knapperig en stevig blad met witte nerven en wordt vooral in Italië geteeld. In reepjes gesneden krijgt deze groente een mooi patroon aan kleuren en laat het gerechten er aantrekkelijk uitzien.
Radicchion rosso bevat de vitaminen C, E, en K, de mineralen kalium, calcium, fosfor, natrium, ijzer, zink, koper en mangaan en de antioxidanten zeaxanthine, luteïne en anthocyaan.
Deze antioxidanten zijn allen goed voor de ogen. Ze gaan veroudering van de ogen tegen en voorkomen staar.
Radicchio Rosso salade
Ingrediënten:
- 100 gramradicchio rosso
- 100 gr sperziebonen of peultjes
- 1/2 ui
- 4 groene stengels van een bosuitje
- 5 bloemetjes van Oost Indische kers
- 2 el extra viergeolijfolie
- beetje citroensap
- 1 el verse dille
- 1 el verse dragon
- zwarte peper, zout
- 1 teentje knoflook (eventueel)
- 50 gr bruine rijst fulsili
Bereidingswijze:
- Maak de sperziebonen schoon en stoom ze in 10 - 15 minuten gaar. Laat ze afkoelen.
- Kook de bruine rijst fusili zoals op de verpakking staat aangegeven en spoel ze af met kou water.
- Was de radicchio rosso en snijd ze in dunne reepjes.
- Maak de ui schoon en snipper deze fijn.
- Was de stengels van de bosui en snijd ze in ringetjes.
- Was de bloemetjes van de Oost Indische kers en pluk de bloemblaadjes eraf.
- Verwarm 1 el extra vierge olijfolie in een koekenpan en fruit de ui hierin.
- Voeg dan de radicchio rosso toe en roerbak deze een paar minuten.
- Laat het afkoelen.
- Maak een dressing van de andere el extra vierge olijfolie, het citroensap, de dille, de dragon, de zwarte peper en het zout.
- Doe de sperziebonen, de koude fusili, de radicchio rosso met ui, de ringetjes bosui en de bloemblaadjes in een schaal.
- Schenk de dressing er overheen.
- Voeg eventueel nog wat fijngesneden knoflook toe.
Gerelateerde posts:

Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.

Lieve lezers,
Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud.
Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor.
Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.