Radicchio Rosso

Ronnie de Winter • 28 juni 2020

Familie van witlof

Over radicchio rosso

Radicchio rosso eten we als meestal salade, maar is ook te roerbakken of in een stamppot te verwerken. Het heeft een bittere smaak, die lijkt op die van witlof en groenlof waaraan deze groentesoort verwant is. Zoals alle bittere groenten ondersteunt ook radicchio rosse de lever bij de ontgifting van ons lichaam.
De groente heeft een rood, knapperig en stevig blad met witte nerven en wordt vooral in Italië geteeld. In reepjes gesneden krijgt deze groente een mooi patroon aan kleuren en laat het gerechten er aantrekkelijk uitzien.

Radicchion rosso bevat de vitaminen C, E, en K, de mineralen kalium, calcium, fosfor, natrium, ijzer, zink, koper en mangaan en de antioxidanten zeaxanthine, luteïne en anthocyaan.
Deze antioxidanten zijn allen goed voor de ogen. Ze gaan veroudering van de ogen tegen en voorkomen staar.

 Radicchio Rosso salade

Ingrediënten:
  • 100 gramradicchio rosso
  • 100 gr sperziebonen of peultjes
  • 1/2 ui
  • 4 groene stengels van een bosuitje
  • 5 bloemetjes van Oost Indische kers
  • 2 el extra viergeolijfolie
  • beetje citroensap
  • 1 el verse dille
  • 1 el verse dragon
  • zwarte peper, zout
  • 1 teentje knoflook (eventueel)
  • 50 gr bruine rijst fulsili

Bereidingswijze:
  • Maak de sperziebonen schoon en stoom ze in 10 - 15 minuten gaar. Laat ze afkoelen.
  • Kook de bruine rijst fusili zoals op de verpakking staat aangegeven en spoel ze af met kou water.
  • Was de radicchio rosso en snijd ze in dunne reepjes.
  • Maak de ui schoon en snipper deze fijn.
  • Was de stengels van de bosui en snijd ze in ringetjes.
  • Was de bloemetjes van de Oost Indische kers en pluk de bloemblaadjes eraf.
  • Verwarm 1 el extra vierge olijfolie in een koekenpan en fruit de ui hierin.
  • Voeg dan de radicchio rosso toe en roerbak deze een paar minuten.
  • Laat het afkoelen.
  • Maak een dressing van de andere el extra vierge olijfolie, het citroensap, de dille, de dragon, de zwarte peper en het zout.
  • Doe de sperziebonen, de koude fusili, de radicchio rosso met ui, de ringetjes bosui en de bloemblaadjes in een schaal.
  • Schenk de dressing er overheen.
  • Voeg eventueel nog wat fijngesneden knoflook toe.

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More