Radicchio Rosso

Ronnie de Winter • 28 juni 2020

Familie van witlof

Over radicchio rosso

Radicchio rosso eten we als meestal salade, maar is ook te roerbakken of in een stamppot te verwerken. Het heeft een bittere smaak, die lijkt op die van witlof en groenlof waaraan deze groentesoort verwant is. Zoals alle bittere groenten ondersteunt ook radicchio rosse de lever bij de ontgifting van ons lichaam.
De groente heeft een rood, knapperig en stevig blad met witte nerven en wordt vooral in Italië geteeld. In reepjes gesneden krijgt deze groente een mooi patroon aan kleuren en laat het gerechten er aantrekkelijk uitzien.

Radicchion rosso bevat de vitaminen C, E, en K, de mineralen kalium, calcium, fosfor, natrium, ijzer, zink, koper en mangaan en de antioxidanten zeaxanthine, luteïne en anthocyaan.
Deze antioxidanten zijn allen goed voor de ogen. Ze gaan veroudering van de ogen tegen en voorkomen staar.

 Radicchio Rosso salade

Ingrediënten:
  • 100 gramradicchio rosso
  • 100 gr sperziebonen of peultjes
  • 1/2 ui
  • 4 groene stengels van een bosuitje
  • 5 bloemetjes van Oost Indische kers
  • 2 el extra viergeolijfolie
  • beetje citroensap
  • 1 el verse dille
  • 1 el verse dragon
  • zwarte peper, zout
  • 1 teentje knoflook (eventueel)
  • 50 gr bruine rijst fulsili

Bereidingswijze:
  • Maak de sperziebonen schoon en stoom ze in 10 - 15 minuten gaar. Laat ze afkoelen.
  • Kook de bruine rijst fusili zoals op de verpakking staat aangegeven en spoel ze af met kou water.
  • Was de radicchio rosso en snijd ze in dunne reepjes.
  • Maak de ui schoon en snipper deze fijn.
  • Was de stengels van de bosui en snijd ze in ringetjes.
  • Was de bloemetjes van de Oost Indische kers en pluk de bloemblaadjes eraf.
  • Verwarm 1 el extra vierge olijfolie in een koekenpan en fruit de ui hierin.
  • Voeg dan de radicchio rosso toe en roerbak deze een paar minuten.
  • Laat het afkoelen.
  • Maak een dressing van de andere el extra vierge olijfolie, het citroensap, de dille, de dragon, de zwarte peper en het zout.
  • Doe de sperziebonen, de koude fusili, de radicchio rosso met ui, de ringetjes bosui en de bloemblaadjes in een schaal.
  • Schenk de dressing er overheen.
  • Voeg eventueel nog wat fijngesneden knoflook toe.

Gerelateerde posts:

Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Haventje - ontmoeting
door Ronnie de Winter 24 augustus 2025
Een echte ontmoeting is meer dan een gesprek. Het is zien, luisteren, aanwezig zijn. Niet vluchtig, maar echt. Wanneer heb jij voor het laatst iemand écht ontmoet? Lees hier mijn nieuwste blog over de kracht van echte ontmoetingen
bloemkoolsalade
door Ronnie de Winter 17 augustus 2025
Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.
rode bietjes
door Ronnie de Winter 10 augustus 2025
Een recept van geroosterde rode bietjes met geitenkaas en rucola en achtergrondinformatie over de gezondheidsvoordelen van rode bietjes. Uitleg over het roosteren (karamaliseren) van bietjes; hoe je dat op een goede en gezonde manier kan doen!
Een aquarel van een terras in stilte
door Ronnie de Winter 3 augustus 2025
De stilte tussen de momenten – Het verhaal achter "Terras in de stilte" Een werk waarin het moment tussen dag en nacht tastbaar wordt. Geen drukte, geen rumoer – alleen een zacht licht, een verlaten plein, en de stilte die ruimte laat voor jouw verhaal. Nu te zien in de online galerie
Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Show More